Havacılık
Günümüz her sektörde çok hızlı bir dönüşümü yaşıyor. Bunun en önemli nedenleri, başta teknolojideki olağanüstü gelişmeler olmak üzere, iletişimin dünyayı tek bir mega kent haline getirerek herkesin her şeyden anında haberdar olması, insanların yeni yerleri görme arzusu vb. şeklinde ifade edilebilir.
Havacılık sektörü de şüphesiz bunun dışında değil. Uzmanlar, havacılık sektörünün 21nci yüzyılın ilk yirmi yılının bir dönüşüm dönemi olduğunu, ancak önümüzdeki yılların adeta bir devrim dönemi olacağını söylüyorlar. Şöyle bir baktığımızda, ülke ekonomileri büyüyor, turizm ülkelerin gayri safi hasılalarında payını yükseltiyor, hava yolları ile seyahatlere olan talep artıyor, uçuşlar için gerekli alt yapılarda önemli ilerlemeler var, örneğin hava alanları ve pist sayısı önemli ölçüde artıyor, uçak satış rakamlarına baktığımızda global filolarda büyümeyi gözlemliyoruz. Ancak bu arada, değişik nedenlerle hava trafiğinde artış yaşarken maliyetlerde bir miktar daha fazla artışlar söz konusu. Bu da hava yolu şirketlerinin (kargo dahil) kârlarını düşürüyor.
Havacılık endüstrisinde beklenen gelişmeleri ve trendleri şöyle özetleyebiliriz. En başta yolcu yardımına hizmet edecek robotların kullanımı yaygınlaşacak. Bazı ülkelerde kullanıma girmiş olan 5G iletişim teknolojileri sayesinde check-in, bagaj, gümrük kontrolü vb işlemleri çok hızlı bir biçimde yapılıyor ve tüketici davranışları, kararlarını hızla değişiyor. Halen sıvı ve jel ürünler bagajlardan çıkartılıyor ama yakın zamanda yapay zekâ sayesinde tehlikeli olabilecek ürünler daha hızlı ve güvenilir olarak tespit edilebilecek, yolcular zaman kaybetmeden güvenlik kontrolünden geçecek ve bu da yolcuların mutluluğunu arttıran bir unsur olacak. Geliştirilmekte olan blockchain teknolojisi kağıt kullanımını azaltıp emniyetli ve güvenilir işlemlerle yolcuların seyahatlerini kolaylaştırıp, daha çok seyahat etmeleri için motive edici bir unsur olacak. Yüz tanıma, avuç içi vb. biyometrik tekniklerin kullanılması insana olan ihtiyacı azaltıp yolcuların daha az güvenlik kontrolünden geçmelerine, daha hızlı hareket edebilmelerine imkân sağlayacak. Yukarıda bir kısmını verdiğimiz teknolojik gelişim ve bunlara ilave olarak cloud/bulut iletişim vb. hava alanlarının fiziki tasarımlarında da önemli değişikliklere neden olacak.
Bunlarla birlikte, insansız hava araçlarının yaygınlaşması siber tehditler vb. de hava alanı ve hava yolu işletmecilerini yeni yatırımlara zorlayacak, beraberinde yeni riskleri gündeme getirecek. Hava trafiğinin artması ve yeni teknolojiler nedeniyle hava trafik kontrol hizmetleri daha karmaşık bir hale gelecek, bu alanda yeni teknolojilerin geliştirilmesi zorunlu hale gelecek. İklim değişikliğini dikkate aldığımızda uçakların tasarımlarında da önemli değişiklikler bekleyebiliriz. Örneğin daha az yakıtla daha uzun mesafelere uçmak, vb. Bu yenilikleri ve gelişmeleri daha da arttırabiliriz.
Öte yandan uzmanlar, pilot yaş ortalamasının giderek arttığını ve pilot eğitim süresi dikkate alındığında, eğer gerekli tedbir alınmazsa havacılık sektörünün pilot eksikliği çekebileceğini söylüyorlar. Ayrıca, özellikle Asya’dan gelen yolcu talebinin önemli artış gösterdiğini, orta sınıf insanın eskiye oranla daha fazla seyahat etmeye başladığını, uluslararası her on yolcudan birinin Çinli olacağını söylüyorlar. IATA’nın tahminlerine göre 2037’ye kadar, yeni yolcuların bir milyarı Çin’den, 414 milyonu Hindistan’dan, 282 milyonu Endenozya’dan, 116 milyonu da Tayland’dan olacak.
Aleni Sigorta, yukarıda açıklanan gelişmeleri de dikkate alarak, hava alanı işletmecileri, hava yolu şirketleri, yer hizmeti veren kuruluşlar, uçak üreticileri ve tedarikçilerle yakın iş birliği içerisinde havacılık sektöründe de danışmanlık ve ekspertiz hizmeti sunmaktan mutluluk duyuyoruz.
RİSK ANALİZLERİ VE RİSK YÖNETİMİ
Risk yönetimi açısından yapılacak ilk iş riski belirlemek, sonra onu değerlendirmek, öncelik sırası vermek ve söz konusu belirsizliğin etkisini tanımlamak olmalıdır. Bunu, gelecekte gerçekleşebilecek olayların gerçekleşme ihtimalini ve potansiyel etkilerini asgari düzeye indirmek ya da azaltmak için takip edip kontrol altında tutma, kaynaklarımızı doğru biçimde kullanabilmek için gerekli koordinasyonları sağlama faaliyetleri izler.
Riskleri genel olarak şöyle sınıflandırabiliriz:
Risk Kategorileri | Riskler |
Toplam Risk | Tanımlanmış ve tanımlanmamış risklerin toplamıdır. |
Tanımlanmış Riskler | Değişik analiz teknikleriyle belirlenmiş risklerdir. Sistem emniyeti açısından yapılacak ilk iş, pratik/makul sınırlar içerisinde muhtemel tüm riskleri tanımlamaktır. |
Tanımlanmamış Riskler | Risk henüz tanımlanmamıştır. Bununla birlikte bir aksilik söz konusu olduğunda bu riskler tanımlı hale gelirler. Ancak bazı riskler hiçbir zaman bilinemez. |
Kabul Edilemez Riskler | Bu riskler, yönetsel faaliyetlerle hiçbir zaman tolere edilemeyecek riskler bu gruptandır. Tanımlanmış risklerin bir alt kümesini oluştururlar ve kontrol edilmeleri ya da elenmeleri gereken risklerdir. |
Kabul Edilebilir Riskler | Tanımlanmış risklerin bir kısmını bunlar oluşturur ve bir mühendislik çalışmasına ya da yönetsel bir eyleme gerek duymadan mevcudiyetine izin verilen risklerdir. Böyle bir durum için karar vermek oldukça zordur ve bu konu tamamen yönetsel sorumluluk içinde değerlendirilmelidir. Bu karar ancak, bu riske maruz kalanın tüm tecrübe, bilgi ve birikimiyle verebileceği bir karardır. |
Bakiye Risk | Sistem emniyeti ile ilgili tüm yapılması gerekenler, çabalar gösterildikten sonra hala mevcut olan risklerdir. Kabul edilebilir riskler gibi algılanmamalıdır; kabul edilebilir ve tanımlanmamış risklerin, kullanıcıya aktarılan risklerin toplamıdır. |
Aleni Sigorta olarak bütün bu hususları dikkate alıp risk yaratabilecek tüm olayları tek tek belirleyerek, yaptığımız risk analizlerimizle her aşamada oluşabilecek her türlü zararın ve kayıpların önüne geçilmesi için maruz kalınabilecek riskler konusunda müşterilerimizin doğru bilgilendirilmesini sağlıyor, danışmanlık hizmeti açısından doğru çözümler sunuyoruz.
HAVACILIK SEKTÖRÜ İÇİN EKSPERTİZ DANIŞMANLIĞI
Havacılık endüstrisindeki bilgimiz, tecrübemiz ve birikimimizle müşterilerimize pek çok alanda danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Bunlar,
·Risk kaynaklarının tanımlanması,
·Risklerin kuruluşlar üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilerin asgari düzeye indirilmesi,
·Kurum ve kuruluşlara risk kültürünün benimsetilmesi ve risklerin yönetimi,
·Emniyetle ilgili konularda kuruluşlara gerekli tavsiyelerde bulunulması,
·Havacılık endüstrisinin her alanında risk analizlerinin geliştirilmesi.
Ayrıca müşterilerimize risk danışmanlık hizmetleri vermekte, bazı eğitim programlarını geliştirip tavsiyelerde bulunmaktayız. Bu hizmetlerimiz aşağıda sunulmuştur.
·Güvenlikle İlgili Eğitim İhtiyaçlarının Analiz Edilmesi,
·Tedarik Kaynaklarının Değerlendirilmesi,
·Emniyet Denetimleri (IOSA, ISAGO),
·Operasyonel Riskler,
·Emniyet Yönetim Sistemleri (SMS),
·Kalite Yönetim Sistemleri (QMS),
·Güvenlik Yönetim Sistemleri (SEMS),
·Acil Durum Yönetimi ve Eğitimi,
·Hata Yönetimi,
·Tehlike Tanımlaması ve Risk Yönetimi Eğitimi,
·Temel Havacılık Olayları ve bu Olayların Soruşturulması,
·Kurum/Kuruluş Risk Yönetimi ve Eğitimi,
·Havacılık Emniyet, Kalite ve Güvenlik Eğitimi,
Ayrıca sigortacılık sektörüne, havacılık endüstrisindeki bilgi ve birikimimizle dikkatsizlikten, her tür olaydan ve kazadan dolayı oluşan hasarlar konusunda; uygun olmayan bakımlar, değişiklikler vb. hususunda raporlar hazırlayıp sunabilmekteyiz. Örneğin hasarın nedenlerinin tespiti, hasar oluncaya kadar geçirdiği aşamalar ve hasarın oluşumu, hasarın boyutları, olayla ilgili özel değerlendirmeler; yanı sıra talep edilmesi halinde, değişecek parçaların fiyatları, tamir ya da yenilemeler konusunda avantajlı ve dezavantajlı hususların ortaya konması vb.
Ekspertiz görüşlerimiz tamamen gerçek durumlara dayalı, tarafsız ve doğru, kök neden analizine dayanan; yapılacak olası araştırma ve soruşturmalarda, bütün resmi talepleri karşılayacak, güvenilir ve objektif değerlendirmelerdir.
Geniş tecrübe ve birikimimizle,
- Havayolu şirketlerine,
- Kredi kuruluşlarına,
- Hava alanı işletmecilerine,
- Yer hizmetleri ve yakıt ikmali sağlayan kuruluşlara,
- Özel havacılık kurum ve kuruluşlarına (MRO dahil),
- Kargo şirketlerine Aleni Sigorta olarak danışmanlık ve ekpertiz hizmetleri sunmaktan mutluluk duymaktayız.
Aleni Sigorta olarak sigorta sektörüne havacılık alanında, risk ve hasar danışmanlığı hizmeti sunmaktayız. Havacılık endüstrisinde kayıplar ve hasarlar çok değişik alanlarda karşımıza çıkabiliyor. Bu konuda uluslararası meslek kuruluşlarının ve organizasyonlarının yayınlamış olduğu direktif ve standartlar, ayrıca ulusal mevzuat çalışmalarımızın arka planını oluşturuyor.
Hasar ortaya çıktıktan sonra, işler daha da karmaşık bir hal alıyor ve zararların tazmininde güçlüklerle karşılaşılabiliyor. Sigortacılar açısından, doğru dökümanların toplanması ve hazırlanması da bir başka önemli konu. Uzman personelimizle, sizinle her aşamada bir araya geliyor ve doğru çözümler üretmeye çalışıyoruz.
Havacılık endüstrisinde sigortaya konu hasarlar ve kayıplar, uçağın kendisinden kaynaklanacağı gibi, örneğin bir uçağın yüzeyinde, yapısında ve uçağın değişik parçalarında/ekipmanlarında meydana gelen hasarlar, arızalar; pilotla ilgili hususlardan kaynaklanan hasarlar da söz konusu olabilir, örneğin pilot hataları, pilotun yorgunluğu, sağlıkla ilgili sıkıntıları vb.
Havacılık sektörü pek çok paydaşın bir araya gelmesiyle işleyen ve hatalara müsamaha göstermeyen bir sektördür. Uçaklarınız ne kadar yeni, pilotlarınız ne kadar eğitimli ve sağlıklı olursa olsun ortaya çıkabilecek pek çok problem vardır. Özellikle havayolu (kargo dahil) işletmecilerinin, yer hizmeti sağlayanların, yakıt ikmali yapan kuruluşların yönetmeliklere, standartlara ve mevzuata, bilhassa emniyet ve güvenlik konularına dikkat etmeleri gerekiyor. Diğer taraftan yolcuların menfaatlerinin korunması da bir o kadar önemli.
Aleni Sigorta olarak, muhtemel sigorta konularını, paydaşlarımızla takım çalışması şeklinde ve yakın bir iş birliği içerisinde, Teknik, İdari, Hukuki, Ekonomik yönlerden ele alıp değerlendirerek, müşterilerimiz için hasar ve kayıpların tazminine doğru çözümler üretmekteyiz.